Shop Forum More Submit  Join Login
www.nytimes.com/2012/10/22/bus…

BP Holdings

Moskva – BP: s styrelse har godkänt ett erbjudande från det ryska statliga oljebolaget Rosneft, köper de flesta av BP: s verksamhet i Ryssland för kontanter och aktier i Rosneft, ytterligare konsolidera Rysslands kontroll av dess oljeindustrin, en verkställande med kunskap om beslutet sade.
Enligt villkoren i affären, BP skulle förbli i Ryssland men — ursprungligen minst — endast som en minoritetsägare i ett oljebolag som kontrolleras av President Vladimir V. Putin regering. Senare hoppas BP att använda denna nya strategiska slips med Kreml för att trumma upp andra företag.
BP hade telegraphing sin vilja att göra en del för viss tid och Rosneft lämnades formellt ett erbjudande på torsdagen att köpa ut BP: s 50 procent av ett samriskföretag som här kallas TNK-BP.

Styrelsens godkännande får BP: s verkställande direktör, Robert W. Dudley, att förhandla om de slutgiltiga villkoren för BP: s försäljning av sin ryska anläggningar inom en rad av bra kombinationer av kontanter och aktier, sade den verkställande makten med kännedom om beslutet.
Intervallen var 10 miljarder dollar till 14 miljarder dollar och 15-20 procent av Rosnefts aktier. BP är sannolikt att få minst en plats i styrelsen.
Ett formellt tillkännagivande väntas redan i måndags. BP: s aktie steg cirka 4 procent förra veckan när det blev klart att en uppgörelse var nära förestående.

För BP kommer försäljning som det största steget ännu i Mr. Dudley "krympa växa" strategi i kölvattnet av oljeutsläppet 2010 golfen.
Mr. Dudley, en Mississippian, tog över mitt i denna katastrof och beslutade att BP, att överleva, sätter sin globala verksamhet på en ny fot genom att sälja äldre, mindre lönsamma områden och koncentrera sig på prospektering.
BP sålt tillgångar i länder från Venezuela till Vietnam. Ryska innehav var den största som passar in på kategorin för potentiella försäljning, bestående av mestadels åldrande oljefält i Sibirien med lite potential för nya utdata.

Fortfarande, de svarar för cirka 25 procent av BP: s globala produktionen, eller om så mycket olja som BP pumpar i Förenta staterna, inklusive Alaska. För den ryska industrin tar buyout av BP: s andel i TNK-BP en stor swath industrins full cirkel tillbaka till statligt ägande. Rosneft's chief executive, Igor I. Sechin, en före detta militära underrättelse officer och nära medhjälpare till Mr. Putin, är en förespråkare för större statligt ägande i oljeindustrin.
TNK-BP är det tredje största ryska oljebolaget; om Rosneft köper ut både BP och handfull ryska miljardärer som styr den andra halvan av TNK-BP, Rosneft kommer att bli världens börsnoterade största oljeföretag, med en produktion på cirka 4,5 miljoner fat per dag.
"Vi har sett detta anmärkningsvärt förstärkning av inverkan av Rosneft och Setjin personligen," sade John Lough, tidigare TNK-BP tjänsteman som är Ryssland specialist på Chatham House, en brittisk forskning organisation, i en intervju.

"Just nu, hur det ryska systemet fungerar är genom att uppnå en fördelning av inflytande och tillgång till hyror" – eller oväntade vinster – "för att uppnå övergripande jämvikt som staten bygger," sade han. "Setjins uppenbara förstärkning av inflytande kan komma genom upprätthålla balansen. Det kan rubba apple kundvagn."

För Mr. Putin utgör detta en milstolpe i konsolideringen av ryska oljeindustrin.
Olja och naturgas bidrar cirka 50 procent av den federala budgeten och 60 procent av exportinkomster. För de flesta av Mr. Putins besittningsrätt har olja sin biljett.
Under Mr. Putins omval kampanj förra vintern, till exempel kunde regeringen ladle ut olja-inkomster-baserade väcker i löner i den offentliga sektorn. Många soldat löner fördubblats i januari.
Förutom skatter extraherar regeringen vinster från den utdelning som flertalet statliga energiföretag Gazprom och Rosneft betala. Om Rosneft köper BP och de ryska partnerna i TNK-BP, att den federala regeringens andel av oljeindustrin stiga över 50 procent.
När oljepriserna är runt $100 gör per fat, den ryska industrin och regeringen tillsammans cirka 1 miljard dollar om dagen från export av olja och naturgas.

BP Holdings
:iconidurreyoung:
idurreyoung Featured By Owner Oct 26, 2012
=) thanks for sharing this story.
Reply
:icongabinobaker:
gabinobaker Featured By Owner Oct 25, 2012
Ich habe zufällig eine übliche Besucher (viel mehr wie Süchtigen) dieser Website zu sein, obwohl ich ein Problem hatte.


Besuchen Sie auf:
[link]
Reply
:iconzimmearry:
zimmearry Featured By Owner Oct 25, 2012
The bigger the name, the greater the scrutiny
Reply
Add a Comment:
 
×

:iconbpholdings: More from bpholdings


More from DeviantArtDetails

Submitted on
October 25, 2012
Link
Thumb

Stats

Views
560 (1 today)
Favourites
2 (who?)
Comments
3
×